Home NL FR EN
Activiteiten Print deze pagina
Vredesretraite (metta kalmtemeditatie)
Mindfulness o.l.v. Jotika Hermsen

Datum:  Van zaterdag 26 december 2009 (18.00) tot woensdag 30 december 2009 (14.30)
Plaats:  Domein Koningsteen in Kapelle-op-den-Bos (tegen Mechelen)

Taal:  Nederlands
Bijdrage:  285 €

"Dit is wat zou moeten worden gedaan door iemand die weet wat heilzaam is, die vaardig is in het goede en de weg naar vrede kent: oprecht zachtmoedig en vriendelijk zijn, want haat wordt nooit teniet gedaan door haat, haat kan slechts door liefde genezen."

Dit zijn de eerste woorden van de Metta sutta, de leerrede van de Boeddha over liefdevolle vriendelijkheid. Hij sprak ze uit toen de monniken overstuur waren en niet wisten hoe te reageren op onvriendelijkheid.

Wijze mensen vertellen ons dat vrede buiten niet te vinden is zonder vrede van binnen. Als je goed met jezelf omgaat – vriendelijk en accepterend – ga je vanzelf goed om met anderen en de planeet. Met andere woorden: zo binnen, zo buiten.

Daarom gaan we metta beoefenen, om in contact te komen met ons eigen vermogen om lief te hebben. “Zoals ik dit ervaar zo ervaren anderen dit ook, zoals ik verlang naar stilte en vrede, zo verlangen anderen daar ook naar".

In het Boedhisme zijn er twee vormen van meditatie die je kunnen begeleiden naar die vriendelijkheid en acceptatie. Enerzijds is er de inzichtsmeditatie, en anderzijds de Metta, de kalmtemeditatie. Door het accepterende karakter van Metta maakt deze ook deel uit van de inzichtsmeditatie.

Metta verzacht en opent het hart in een gevoel van verbondenheid met alle wezens en verjaagt het beeld van vervreemding en isolement.

Ik ben dan ook zeer blij dat Jotika Hermsen heeft ingestemd om ook dit jaar naar België te komen om ons gedurende deze vier dagen te begeleiden; vier dagen van kalmte en mededogen en vrede.
Jotika zal begeleid worden door Martin De Lange, een klankschaaltherapeut. Samen zullen ze de kracht van klank verbinden met de metta-gedachten.

Wat een prachtig geschenk voor onszelf, onze omgeving, de wereld, de planeet ... Een mooie manier om een jaar af te sluiten !

Zegt het voort opdat alle mensen, dieren en andere levende wezens veilig mogen zijn, vrij van gevaar en in vrede kunnen leven. Zodat de wereld een plek van vrede wordt.



Klik hier om te luisteren naar het begin van een gechante metta-meditatie. Deze meditatie wordt in het Pali gezongen en in het Engels "ondertiteld".


Ervaring met meditatie is aangewezen.

En dan nog wat meer uitleg over dana: Dana staat voor vrijgevigheid. Het is één van de belangrijkste boeddhistische deugden. Dana is nodig om het overdragen van de leer en de beoefening doorgaand mogelijk te maken. Zowel Jotika als Martin doen dit werk op dana-basis.



Meebrengen
- Deken, meditatiekussen/bankje
- Je persoonlijke gerief
- Eigen onderlaken, kussensloop en dekbedovertrek of bovenlaken (of slaapzak voor wie dit verkiest)

Inschrijvingsmodaliteiten
Deze prijs is enkel voor de maaltijden en de overnachting in een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet.
Zoals gebruikelijk is, is de begeleiding door Jotika op dana-basis, dus jij beslist zelf hoeveel je op het einde van de retraite cash wenst bij te dragen. Ook Martin doet dit op dana-basis.
In functie van het aantal inschrijvingen, kunnen een minimum aantal personen alleen op een kamer slapen. Prijs : 345,00 euro.


Je inschrijving is pas definitief zodra een voorschot van 100,00 euro is gestort op rekeningnummer 001-4051756-45 (op naam van Marleen Vandenbosch). Gelieve de rest van de som te storten voor 1 december 2009. Het voorschot wordt enkel teruggestort ingeval de activiteit niet doorgaat of ingeval annulatie door overmacht van jou, tot 10 werkdagen voor de aanvang van de workshop.

Voor internationale overschrijvingen :
IBAN BE44 0014 0517 5645
BIC GEBABEBB



© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits